Vad är det som gör att somliga gör bra resultat på tävling, medan andra misslyckas gång på gång?

"Men han kan ju så bra på träning.."  "Såhär har han aldrig gjort förut!" "Jag vet inte vad det är med honom idag"

Hur många gånger har man inte hört de replikerna sägas runt tävlinsplanen?

Självklart kan det ju bero på tillfälligheter eller yttre omständigheter, men jag har en fast tro att om hunden är genomtränad och föraren har förberett sig mentalt på rätt sätt, så lyckas man.!

Detta kan man skriva en bok om, det finns en del bra böcker redan, tex Att lyckas på tävling och Med sikte på 10:an. Jag rekomenderar dessa böcker varmt, de är skrivna av Nina och Kenth Svartberg. Men jag ska kortfattat beskriva några av mina tankar i ämnet.

Vad menar jag då med en genomtränad hund?                                                                                                                      

Jo jag menar att hunden ska var så grundtränad i de olika momenten att den har helt klart för sig HUR den ska göra och NÄR. Dessutom, det absolut viktigaste, är att hunden är MOTIVERAD för det. Den ska tycka det är 100% kul, ha stor förväntan och tycka att samarbetet med föraren är det roligaste av allt!!

Får att få en genomränad hund, ska man också se till att hunden är FÖRBEREDD på ev störningar som kan ske under en tävling. Detta innebär att man ej kan träna monotom träning, den ska vara VARIERAD, både när det gäller utförande och miljöer. Tränar man på samma platser hela tiden, med samma sällskap, så kan man räkna med att hunden kan bli störd när man byter miljö. Man ska även ha varierad träning, varierade belöningar, bra timing och varierat träningsupplägg.

Har man en hund som kan alla moment och har förberett sig för tävling, kan man ALDRIG skylla på hunden. Hunden gör aldrig avsiktligt fel. Huden gör det DEN KAN och har lärt sig av sin förare och gör den inte det man kräver i tävlingsögonblicket, jag då kan den troligtvis det inte nog bra. Då får man se tillbaka på träningen  och försöka analysera över var det gått snett. och sedan backa tillbaka dit och träna mera.

Och så kommer vi till en av de svåraste faktorerna när det gäller tävlingspsykologi. FÖRAREN!

Somliga människor har den goda egenskapen att knappt bli berörd av nervositet. De går in på tävlingsplanen på precis samma sätt som de gör på träningsplanen. Detta är ju absolut det bästa sättet att göra det, då blir hunden TRYGG i situationen, för det känner den igen och gör som den brukar på träning.

När man beter sig annorlunda (som man gör när man är nervös) så speglar man det till hunden, som kan bli OSÄKER på sin förare som beter sig annorlunda. Och detta kan leda till att hunden beter sig annorlunda eller tvivlar på vad den ska göra.

Så jag brukar försöka att tänka och bete mig likadant på tävling som jag gör på träning. Men det är svårt! Många blir stela av nervositet eller av att lyssna och lyda tävlingsledarens order. Och många glömmer att visa hunden mellan momenten att man är nöjd och att de är duktiga. Uteblir detta bara på tävling, så skapar man återigen en osäkerhet. (Om man inte har en hund som är tränad för detta eller nöjd utan belöning). Hunden ska känna igen sig i situationen.

Så gott som alla domare tycker nog att  det är tusen gånger trevligare att se på ett ekipage som har kul tillsammans, vilket leder till ett gott SAMARBETE istället för ett ekipage som är stela, allvarliga och därmed får dålig kommunikation. Du ska ju vara samma trevliga förare inne på tävlingsplanen som du är de gånger ni går ut och tränar hemma!

Och vet du att hunden är så väl genomtränad, får du trygghet i att hunden kan det, så då får ni troligtvis visa det för alla andra också!

Stressa inte ut och tävla, utan se till att hunden är klar, det blir bäst resultat då. Man ska inte låta hunden misslyckas, på grund av att man själv vill ut och träna. Se till att allt fungerar bra innan, även om ni då måste vänta lite extra, det ger i sutändan bättre resultat och ni kan då snabbare klättra i klasserna.

SÅ.. försök tänka er in i hur hunden ser på er och ert beteende och slappna av! Ha kul även på tävlingsplanen!! Vad kan hända om inte allt blir helt perfekt? Du tycker ju om hunden lika mycket efter tävlingen, som du gjorde före tävlingen, eller hur?!!

Lycka till!!  / Cissi